pengikut pemudattbc

Selasa, 6 September 2011

Kedengkian Bangsa Melayu

Bila nampak gerai baru
pakat-pakat pasang niat
nak rosakkan gerai sebelah
terus beli kerusi meja
payung nak berteduh

datang awal
nak rebut pelanggan gerai sebelah
tanpa kisah
untung rugi
dalam kepala nak cari kemenangan sekejap
last-last gerai baru bukan terus offline
sebab balasan nak kedengkian
terhadap bangsa sendiri.

Jangan jadi seperti itu
bala kepada diri sendiri sahaja....
insaf2 ya

Masyarakat melayu selalu tidak boleh melihat kejayaan bangsa sendiri, ada sahaja cara nak jatuhkan bangsa melayu sendiri. Aduhai. Hampa ini manusia jenis apa ya. Kalau sama-sama berniaga, kalau gerai sebelah jual nasi lemak, bukan kita nak jual nasi lemak juga, jual la ayaq(air) . Kan sama-sama untung. Kalau ada pelanggan datang nak beli nasi, dia akan nampak gerai ayaq kita, dia akan singgah mgaembeli ayaq sama.Cantik tak gaya macam itu? hehe



Jangan terus begini.. Sokong perusahaan Islam.

5 comments:

yatie Awang berkata... [Reply to comment]

betul tu, nak berniaga tapi benda yang sama, duduk sebelah2...entahlah

Jue AbdRahman berkata... [Reply to comment]

well.. dlm perniagaan memang sentiasa ade persaingan, cuma masalah dlm masyarakat kita, banyak persaingan yang tak sihat, dengki, busuk hati.

Akak penah rasa sume tu, sebab akak penah managed butik along akak. Ramai sangat yang dengki, kdg2 depan2 kita dia mengutuk, mungkin sbb dia ingat akak staff biasa kat situ.

Tapi tak sume begitu. Ada juga persaing dalam masy. melayu yang jujur, baik & suka menolong, cuma tak ramai je.. :)

NauRah aLwaNi berkata... [Reply to comment]

awat.. akhi niaga ka ?

naim berkata... [Reply to comment]

@NauRah aLwaNi

Tidak cuma melihat persekitaran sekeliling..

eyna_chan berkata... [Reply to comment]

hehe..penah gak rasa cmni. dlu sy pnh brniaga kerepek kt kolej. pstu rumate sy pn stat jual2 gak, tp jual donut. tp smbutan donut lg laku dr kerepek. kdg2 rasa down/jeles tgok jualan dia untung dr kerepek. tp xpa la..rezki dia kan.. :)

Entry Paling Best

--------------