pengikut pemudattbc

Rabu, 30 November 2011

Ustaz Kazim-Sihat tubuh Badan Dan Mental


Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Bagaimana pagi anda hari ini, adkah lebih baik daripada kelmarin. Naim harap kalian sihat-sihat belaka.

Berbalik kepada tajuk,setiap manusia mahu badan yang sihat dan mental yang waras. Kalau tanya kepada manusia mahu tak dia nak jadi orang gila. Kalau tanya orang yang gila dia pun cakap dia tak mahu.

Sebenarnya ada beberapa nak jadikan badan kita sihat dan waras mental kita. Ustaz kazim telah menyenaraikna beberapa nya iaitu:-

1)Jaga Amanah
*Jika orang memberi sesuatu amana kepada kita, kita harus melaksanakan amanah yang telah mereka berikan kepada kita. Kerana mereka memberi kepercayaan kepada kita.

2)Bercakap benar
*Banyak manusia tak mampu bercakap benar walaupun terang-terang ada orang membuat slaah dan melanggar  larangan Allah.

3)Akhlak
*Akhlak juga memainkan peranan juga membentuk tubuh badan yang sihat.
 

4)Makan Minum
*Carilah makanan dan minuman yang halal lagi bersih menjamin kehidupan yang sempurna.

Begitulah bagaimana hendak membentuk  peribadi yang menarik dan menjadi muslim sejati.INSHA Allah.

Wallahualam,

6 comments:

sesegar berkata... [Reply to comment]

thanks naim for sharing.sbb kadang2 naim letak video tak boleh nak play,sbb baca blog kat office.hehe.okay.selamat maju jaya!

LadyBird berkata... [Reply to comment]

InsyaAllah Naim..

pesanan yang bagus..

jaga akhlak, jaga amanah, jaga tutur kata, dan jaga makan minum..

kalau semua tu terjaga pasti kita sihat.. sihat mental dan fizikal.. insyaAllah..

orang pun pasti suka dengan kita.. :)

LadyBird berkata... [Reply to comment]

InsyaAllah Naim..

pesanan yang bagus..

jaga akhlak, jaga amanah, jaga tutur kata, dan jaga makan minum..

kalau semua tu terjaga pasti kita sihat.. sihat mental dan fizikal.. insyaAllah..

orang pun pasti suka dengan kita.. :)

Yatie Awang berkata... [Reply to comment]

InsyaAllah...akan ingat selalu

Hanya Dipinggiran berkata... [Reply to comment]

insyaAllah.. naim tolong cari video atau artikel jiwa lara, sedih atau kecewa hehe.. akak nk cr kekuatan.. :)

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata... [Reply to comment]

sekarang ni malaysia pun susah nak cari makanan halal...

Entry Paling Best

--------------