pengikut pemudattbc

Khamis, 19 April 2012

Nasyid -Pilihan Korang?

Nasyid adalah satu genre ke arah nasihat dan ketuhanan dan keagamaan. Nasyid mempunyai lirik-lirik yang sangat menyentuh kalbu seseorang pendengar.Irama nasyid masih mendapat sambutan di Malaysia . Namun ia masih tidak serancak genre lain seperti Rock, balanda dll.

Pilihan Nasyid naim adalah nasyid underground. Kenapa naim memilih nasyid underground kerana mereka lebih memikirkan seni lirik daripada keuntungan.[metafora naim]. Oh ya, lupa nak cakap kumpulan pilihan naim adalah

  1. Nadamurni *Sejarah Nadamurni(Nadamurni)
  2. The Zikir
  3. Nahwan Nur
Tiga kumpulan nasyid ini era 90-an , di waktu itu, naim masih baru wujud di dunia ini.Mereka masih aktif di dalam jemaah al-aqram. 





 Setelah jemaah al-arqam di haramkan di Malaysia. Nadamurni telah berpecah ahli kumpulan lalu menumbuhkan Rabbani dan Hijjaz manakala The Zikr menjadi Raihan.

Sebelum berakhir entri mari korang link kumpulan nasheed pilihan korang. Akhir kalam jom dengar Lagu Munajat versi Nadamurni @ Rabbani...

http://www.youtube.com/watch?v=R4x3yL9ZyAc&feature=related

Wallahualam

4 comments:

Sis AI berkata... [Reply to comment]

Alrite! Klu sy la kan.. Bru2 ni sy suka Far East, sbb lagu agak best n lirik dia buat remang bulu roma. Hmm.. Nur One pun best. Ckgu yg recommend sbnrnya, haha!

Fahz berkata... [Reply to comment]

lagu nasyid yg paling fahz suka n menyentuh hati dari rabbani..pergi tak kembali.bila dgr lagu tu tersentuh terus sampai ke hati...

Yatie Awang berkata... [Reply to comment]

akak minat Hijjaz..

Jue AbdRahman berkata... [Reply to comment]

dulu akak suka in-team, siap beli kaset lagik kuikui.. skang still suka gak. selain in-team akak suka opick, sangat best, lagunyer memang menginsafkan n menusuk ke kalbu.. ewah :D

Entry Paling Best

--------------