pengikut pemudattbc

Jumaat, 6 Julai 2012

Arak Promosi Ramadhan

Sejak semalam naim ternampak gambar di bawah ini, di sebarkan di dalam laman sosial facebook


Pasaraya mana ini yang tidak berapa arif dengan sensitiviti masyarakat Islam di dalam negara malaysia. Kesian sapa manager di dalam pasaraya ini, bukan pekerja islam tidak tegur cara promosi ini.

Kepada orang islam , kalau nampak promosi ini, jangan kita dok beli arak.. Firman Allah  iaitu :-Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad) mengenai arak dan judi. Katakanlah: "Pada keduanya ada dosa besar dan ada pula beberapa manfaat bagi manusia tetapi dosa keduanya lebih besar daripada manfaatnya dan mereka bertanya pula kepadamu: Apakah yang mereka akan belanjakan (dermakan)? Katakanlah: "Dermakanlah - apa-apa) yang berlebih dari keperluan (kamu). Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) supaya kamu berfikir:
(Al-Baqarah 2:219

Semoga manfaat. Insya Allah. Salam jumaat.

Wallahualam 
 

 

3 comments:

wafiy suzly berkata... [Reply to comment]

kalau kite jadi pekerja kan, kite dikira subahat ke?

naim berkata... [Reply to comment]

@wafiy suzly

kalam dalam konteks bekerja di dalam pasaraya, maaf lah, aku tak berani nak cakap, lebih baik ang tanya alim ulama.

kalau bersubahat , cth, kalau lori arak singgah satu stesen minyak di waktu sama, kita bekerja, ustaz azhar cakap kita x boleh isi minyak lori 2.

Wallahualam.

KY berkata... [Reply to comment]

kitakan penduduk malaysia, sepatutnya dah tahu apa yg boleh dan tidak..tak kiralah mereka islam atau tak..yg kita takut kan, kut2 ada yg islam like pulak promosi tu

Entry Paling Best

--------------