pengikut pemudattbc

Rabu, 6 Mac 2013

Islam Cinta Kedamaian

Kemelut di antara Malaysia dan Kesultanan Sulu kini semakin memuncak. Jika di Malaysia para tentera di kerah untuk masuk-masuk di dalam hutan mahupun kampung.


Teringat naim dua ayat daripada surah al hujurat "
Dan jika dua puak dari orang-orang yang beriman berperang, maka damaikanlah di antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka lawanlah puak yang zalim itu sehingga ia kembali mematuhi perintah Allah; jika ia kembali patuh maka damaikanlah di antara keduanya dengan adil (menurut hukum Allah), serta berlaku adillah kamu (dalam segala perkara); sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.
(Al-Hujuraat 49:9)"
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.
(Al-Hujuraat 49:10)

  
Bukan tiada jalan lain selain pertumpahan darah. Mereka di sana Islam dan kita juga Islam. Perancangan mereka tak sehebat perancangan daripada Allah swt.Al-fatihah kepada wira-wira kita telah gugur. Kepada pemerintahan Malaysia sampai bila nak biarkan para tentera mahupun polis terkorban ?

Wallahualam. 

7 comments:

azieyanz berkata... [Reply to comment]

mereka dah berbincangkan tapi pihak sulu yang taknak terima. Jadi serahkan saja sabah pada mereka?

Teacher Basariah berkata... [Reply to comment]

semoga segala kemelut yang berlaku dapat diselsaikan secara aman..pengasuh razin dah risau anak,menantu dan cucu dia kat sana..kesian..

Yumida Huda berkata... [Reply to comment]

al fatihah
moga mereka yg terkorban ditempatkan bersama org2 beriman

muhammad naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@azieyanz

Azie, berbincang bagaimana, selain membunuh.. :)

muhammad naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@Teacher Basariah

Insya Allah.. :)

muhammad naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@Yumida Huda

Insya Allah

KY berkata... [Reply to comment]

kerajaan dah bagi mereka peluang, tapi apa yg mereka lakukan? kerana fikirkan mereka seagamalah, kerajaan lambatkan tindakan, apa pun yg kerajaan lakukan pasti itu yg terbaik untuk semua....

al-fatihah buat pejuang2 yg terkorban

Entry Paling Best

--------------