pengikut pemudattbc

Sabtu, 8 Februari 2014

[Syria] Penjara Pusat Aleppo

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Hari ini naim akan berkongsi apa yang berlaku di Bumi Syria beberapa hari yang lepas, berita gembira tentang penjara Pusat Aleppo. Informasi ini Naim ambil dari fan page Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Islam VI.


Berita pertama :-

 Sujud syukur kepada Allah SWT. Media rasmi Jabhat al-Nusra, media rasmi milik Ahrar al Sham, Sham News, dan media antarabangsa AFP mengumumkan penjara pusat Aleppo berjaya dibebaskan...

Berita kedua:-


Penjara Pusat Aleppo

Maklumat yang tidak dapat disahkan lagi (semestinya setiap maklumat tidak akan dapat disahkan jika terburu2 menyebarkan berita.)

1 - Operasi ini dinamakan 'Janji yang Benar semakin Hampir"
2 - Walaupun dilaporkan JAN dan Ahrar al-Syam terlibat dalam operasi ini, admin yakin, Sham al-Islam, Fajar al-Syam al-Islami, Liwa al-Tauhid dan Jaish Muhajirin wal Ansar turut terlibat kerana pasukan2 ini dari dahulu sering mencuba untuk membebaskan penjara ini.
3 - Operasi ini dimulakan dengan serangan bom beberapa buah kereta dan diikuti skuad elit dari JAN.
4 - Liwa al-Tauhid dipanggil untuk re-inforcement dan membawa tank untuk menyerang penjara.
5 - Rejim bertindak balas dengan menggugurkan bom barrel di kawsan penjara dan menyebabkan sebahagian pasukan terpaksa berundur.
6 - Kompleks penjara terlalu luas. Hanya sebahagian sahaja yang berjaya dibebaskan. Serangan masih berterusan sehingga ke saat ini.
7 - Angkat tahanan yang dibebaskan berbeza. Terdapat laporan mengatakan 300 tahanan awal berjaya dibebaskan dan terdapat laporan mengatakan 3000 berjaya dibebaskan. Admin cenderung kepada laporan yang pertama.
8 - Media syiah seperti al-Manar dan SANA seperti biasa melaporkan penjara masih berada di tangan rejim dan tentera rejim menghantar re-inforcement.
9 - Seperti biasa kanak2 ribena akan melaporkan FSA yang membebaskan penjara ini dan mengenepikan sumbangan2 pasukan2 lain dan semestinya kanak2 ribena atau yang cetek dan dangkal otak mereka lebih berminat untuk melihat pasukan manakah yang membebaskan penjara ini berbanding pengajaran yang diperolehi dari episod pembebasan ini.... sumber :-Berita KeduaBerita Ketiga(Video) :-
Video pertama dari pasukan Bara'a bin Malik yang menunjukkan mereka menyerang penjara Aleppo. Link youtube di sini https://www.youtube.com/watch?v=58WkuhEVoo8

Video Kedua
https://www.facebook.com/photo.php?v=1387232874875954

Berita Keempat:-

Kenderaan yang digunakan oleh Abu Sulaiman al-Muhajir ketika operasi syahid di Penjara Pusat Aleppo
Ada yang mengatakan Abu Sulaiman dari Britain. Ada yg mengatakan beliau dari Belgium dan ada yang mengatakan beliau dari Pakistan.


Letupan yang berpunca dari serangan syahid yang dilakukan oleh Abu Sulaiman al-Muhajir
 

Wallahualam..

sumber asal adalah fan page Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Islam VI.

Anda semua boleh follow fan page di atas.. :)

0 comments:

Entry Paling Best

--------------