pengikut pemudattbc

Rabu, 14 Ogos 2019

[Nasyid Arab] Waddili Salami



Assalamaulaikum  dan selamat malam semua. Semoga anda semua berada di dalam rahmat Allah. Bagaimana sambutan hari raya aidil adha semua dan ibadah qurban anda semua? Naim harap semua baik-baik belaka. Minggu ini tak best kerana demam. Tak pa, kerana ia kasih sayang daripada Allah jua.

Malam ini Naim nak share satu lagu arab Naim dapat dari Instagram semasa scroll baru-baru ini. Sedapnya dengar lirik yang sangat best. Ia sesuai dengan bulan Zulhijjah dan yang melakukan ibadah haji di Mekah sana. Semoga mereka semua akan mendapat Haji Mabrur dan mendapat keredhaan Allah jua.




Jom dengar lagu ini di bawah ini. Sila klik button play yang warna keeemasan . Ini Naim cari dari Soundcloud. Kerana ia dinyanyikan oleh orang Arab kerana vocal orang arab berbeza dengan orang Nusantara atau dikenali orang Asia seperti negara Malaysia, Indonesia dan sebagainya. Jom dengar dahulu sahabat-sahabat semua. 





ini Naim serta lirik dalam bahasa Inggeris, semoga ia memberi kefahaman anda menhayati lagu Arab ini

LIRIK

Present my greetings,
oh pilgrim to the Sacred Mosque.
Pray for me, and present my greetings
to the Guider of Nations

Look to the Kaaba, oh… is there anything more pleasant
Light and magnanimity surround it
It is guarded and looked after by my Lord
Remember me in front of it, and pray for me



And pray for me!

Oh one who struggles with ambition
from As-Safa to Al-Marwa
Oh one who drinks from Zamzam
remember me with a small prayer

Oh one who sets on to the Mountain of Mercy (Jabal ar-Rahmah)
oh who walks at the midst of crowds
Demand mercy from your Lord
and ask him for His pleasure, and pray for me


And pray for me!

How fortunate! How fortunate!
Oh pilgrim to the Guider
Love of the Prophet Mohammed
fills the whole of my heart

Enter from the gate of peace
in good manner and with respect
Pray upon Taha ( Nabi Muhammad ) as a leader
Greet the Guider and pray for me.


Bagaimana? rasa tenang x? Jom kita layan dari versi Asia dari youtube


Semoga ia memberi ketenangan di dalam hari ini. Jangan kita mendoakan keselamatan semua Jemaah Haji Malaysia di sana. Insha Allah. 

Wallahualam.

24 comments:

adianiez AIDA berkata... [Reply to comment]

cantik lirics nyer. best.
x dpt nak dgr alunan muzik nyer, data slow :) hi hi hi hi...
later aida dgr ye.
kekadang kita rasa aidilfitri tu cukup bermakna dan meriah.
but, deep inside, aida terfikir, actually raya aidiladha ni lebih meaningful la plak.
hajj.
makkah.
kaabah.
safa marwah.
raudhah.
aduhai.
moga aida & asben (dan semua sahabat) dipermudahkan dan dimurahkan rezeki dijemput tunaikan hajj ketika masih muda dan sihat. aminnnnn...

LizzaBella berkata... [Reply to comment]

Memang boleh dengar bezanya nyanyian orang Arab dengan Asia tu. Tapi yang penting, lirik nya tu bermakna dan sedap didengar. Semoga ibadah para jemaah di Mekah sana diterima Allah swt dan semoga kita yang lain2 ada rezeki untuk bersama2 menunaikah ibadah Haji juga di kemudian hari.

Fadzil Ahmad berkata... [Reply to comment]

Rindu pulak suasana di mekah dulu2. Tq for sharing this song. Tenang sikit dengar lepas seharian berkerja ni. Tak dela serabut sangat kepala ni 😅

cre8tone berkata... [Reply to comment]

selamat hari raya haji.. looks great and nice.. adnan ahmad's song is superb.. nice nice nice..

Rubiah Kadir berkata... [Reply to comment]

Tahun ni akak tak balik kampung. Beraya di Kl ni saja. Dapat lah merasa dapat korban juga.

Tengok liriknya yang Naim tulis ni, mendayu-dayu.

Semoga kita semua diberi kesihatan dan peluang untuk menunaikan rukun Islam yang ke 5 ni. InshaAllah. Aamiin.

Semoga Naim cepat² sihat ya

Muhammad Naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@adianiez AIDA Semoga suatu hari ini Kita semua akan ke sana. Insha Allah

Muhammad Naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@LizzaBella Ya. Sama-sama. Semoga kita semua akan kesana , pada suatu hari nanti. Kita doakan jemaah haji mendapat Haji yang mabrur

Muhammad Naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@Fadzil Ahmad Sama-sama.

Muhammad Naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@cre8tone Thank's. I hope , you will like this song. :)

Muhammad Naim Abdullah berkata... [Reply to comment]

@Rubiah Kadir Amin.. Terima kasih Kak

Mahamahu berkata... [Reply to comment]

Bila kita pejam mata dan juga dengar nasyid ni memang rasa tenang jer jiwa ni sedap dan juga membuat dan mendayu. Tengok penganyi hensem juga hehehehe wakakakak...

budakbandunglaici berkata... [Reply to comment]

tahun ni mak sedara pergi mekah. sampai jugak rezeki dia jadi tetamu Allah kali ni. tunggu panggilan haji lambat lagi, boleh la slow-slow simpan duit buat umrah dulu kan. tenang je dengar lagu ni. terima kasih atas perkongsian

ummizarra berkata... [Reply to comment]

MasyaAllah sedapnya suara. Lirik yang penuh maksud dan tenang je mendengarnya.. Moga kita juga berkesempatan kr sana suatu hari nanti. InsyaAllah.

Aerill Hassan berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah, suka dengar kedua versinya. Liriknya juga bagus! Semoga saya diberi peluang untuk mengerjakan haji kelak. Terima kasih atas perkongsian.

Decamellia berkata... [Reply to comment]

Terima kasih banyak2 naim share lagu yang sangat bermakna buat kita semua.

Baru semalam berbual dengan kakak ipar pasal mesej boradcast khabar angin tabung haji akan tukar had umur daftar haji kepada 25 tahun dan minimum simpanan untuk daftar haji sekurangnya RM5K.

Nak sangat pergi haji. Belum pernah jejakkan kaki ke Tanah Suci Makah. Moga kita semua Allah izinkan menunaikan ibadah haji ya :)

mek yunie berkata... [Reply to comment]

best jugak. boleh buat tenang jiwa.

Mama aiman berkata... [Reply to comment]

Nice lirik dan lagu pun sedap didngar..thanks naim sebab share lagu nie..tringin juga nk ke mekah smoga allah makbulkan doa dan cita2 nad untuk ke sana nnt insyallah
.amin..

Bonda Chanteq berkata... [Reply to comment]

Semoga kita semua akan berksempatan menjejakkan kaki ke bumi makkah nanti...tq for sharing...

Siti Awadah berkata... [Reply to comment]

semoga ada lah rezeki untuk jejakkan kaki ke sana.. seronok kalau dapt pergi melawat bumi tanah mekah n madinah.

Izaramli berkata... [Reply to comment]

memula ingatkan asmaul husna. bunyi dia lebih kurang sama. memang betul lirik dia sangat sesuai untuk orang yang tunaikan haji tapi dalam penyampaian yang lebih indah.

Alia Farhan berkata... [Reply to comment]

Sedapnya alunan nasyid ni.. Tenang ja dengaq... Nak kena cari and download jugak la

AyuArjuna BiGoshh berkata... [Reply to comment]

bait2 lirik dia indah....cukup mendekatkan terutama pada orang yang beragama islam///moga roh pengisian lagu ini sampai dan diterima semua masyarakat islam

HALIMAH BINTI MUHIDEN berkata... [Reply to comment]

Tenang jer dengar n lirik pun bagus mmg teringin ke mekah jika diizinkan Allah swt

Mouse Mommy Treats berkata... [Reply to comment]

Mouse mommy tak faham maksud lagu ni. Tapi, tenang je dengar lagu ni dengan intonasi yang riang. Best jugak nasyid ni.



Entry Paling Best

--------------