pengikut pemudattbc

Jumaat, 14 November 2014

Monolog- Siapakah Dia


Assalamualaikum dan selamat malam , kiranya agar lama tak menaip dalam blog ini. Akhir-akhir di Malaysia  ada perkara kurang baik berlaku. Yang 'sotong' di iktiraf dalam Malaysia dan di kedah di landa puting beliung yang tak pernah  hadir sebelum ini.  Yang dua perkara itu akan Naim akan ulas dengan lebih dalam. Insha Allah.

Nak berkongsi sedikit pendapat dan luahan cita rasa .  Sejak akhir-akhir ini  bumi Malaysia sering di beri ujian daripada Allah. Apakah kita tak sedar ini adalah peringatan dan kasih sayang Allah terhadap hamba-Nya. Namun manusia ini kurang merasainya lalu membuat kerosakan. Nak salah siapa? huhu. *stop . next entri  naim kupas. 

Nak ulas pasal buli di sekolah dan rotan.  Buli dan rotan adalah satu perkara yang berbeza. Namun dua minggu lepas isu ini hangat kembali di surat akhbar malah media sosial turun hangat 'facebook' dan watsapps. Nak sentuh bab rotan. Jujur naim cakap bebudak sekarang dah tak kenal rotan. Sebab terlalu manja sangat. Jika di rotan oleh cikgu , ibu bapa kepanasan pergi serang sekolah.  Walhal rotan itu adalah satu didikan kepada anak-anak di sekolah. Bukan nak manja 24 jam. Cukuplah di rumah di beri kasih sayang. huhu

 Buli pula.  First issue, nak salahkan siapa? ibu bapa? guru? kawan-kawan atau persekitaran? Ok . Naim sentuh bab persekitaran. Kalau bab ibu bapa, guru dan kawan adalah asbab kedua. Ginilah  psersekitaran ia bermula dengan filem kan. Akhir-akhir di Malaysia sangat teruja nak buat filem ala-ala barat. Namun segi  Grafik dan 3D adalah fail.  Sebenarnya mereka terpedaya dan mudah terpengaruh tentang scene cut (babak) dalam filem. Segi percakapan dan sosial hidup dalam satu-satu filem itu.  Naim memang layan  filem macam itu tapi aspek 'keselamatan' akidah budak-budak sekarang tahap nipis dengan masyarakat Islam malaysia yang kurang peka dan mengambil berat itu ini..

Siapakah Dia?- Jom monolog sedalam-dalam nya  . Nak koleksi jawapan mesti ada cara dan tindakan .  Bagaimana hendak solusi masalah ini??  Dok pikir masa hadapan 3 anak buah dengan persekitaran 'kotor' . Allahu ukbar! 

Wallahualam.

2 comments:

Bunda a.k.a KN berkata... [Reply to comment]

Assalam...

Bunda ingat lagi..zaman Bunda sekolah menengah tahun 70an dulu...Dengar nama Cikgu disiplin jer pun dah gerun...apa lagi nak kene mengadapnya ...
Hakikatnya memang macam tulah..dulu2 Cikgu disiplin garang2...

Kalau ada jer isu salah laku murid...dah warning buat jugak...maka siaplah buntut kena 'public canning'...Tapi sekarang ni masih ada ke?...

Salam ukhwah dari Bunda...singgah sini dari blog Teacher Basariah..

Bunda a.k.a KN berkata... [Reply to comment]

Terima kasih sudi ke teratak bunda dan follow bunda...

Entry Paling Best

--------------