pengikut pemudattbc

Ahad, 22 Julai 2012

Keberkatan Bulan Ramadhan

Hari ini sudah masuk 2 Ramadhan. Alhamduillah, bagaimana hari pertama ramadhan anda adakah lebih baik daripada tahun lepas-lepas. Ibadat bagaimana pulak? sunat tarawih buat 8 atau 20?


Pagi ini naim nak share satu hadis , semoga ia memberi satu anjakan kepada diri kita semua agar beristiqamah di dalam bulan Ramadhan.

Hadith: 
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.
 
Huraian Hadith: 
1. Kelebihan bulan Ramadhan ialah meluasnya rahmat dan kasih sayang Allah SWT dan pada masa yang sama Allah SWT menutup pintu neraka dan merantai segala syaitan yang berkeliaran
2. Umat Islam yang berpuasa pada bulan Ramadhan serta mengamalkan segala yang diperintah dan meninggalkan segala yang ditegah serta tidak berpuasa melainkan kerana iman dan tidak kerana riya' (agar dilihat orang), sum'ah (agar didengar orang), ikut-ikutan, maka baginya keuntungan dan pahala yang berlipat ganda banyaknya bahkan syaitan sedikitpun tidak diberi kesempatan untuk menggoda atau menghasut mereka.
3. Bagi orang yang berpuasa tetapi masih bergelumang dengan dosa bermakna bahawa puasanya sama sekali tidak bermanfaat baginya. Yang diperolehinya hanyalah lapar dan dahaga dan Allah SWT tidak akan menerima amalannya.
 
Wallahualam

2 comments:

KY berkata... [Reply to comment]

InsyaAllah...kita cuba yang terbaik

Yumida berkata... [Reply to comment]

byk rahmat berpuasa di bulan ramadhan ni kan naim...alhamdulillah
slmy berpuasa naim...

Entry Paling Best

--------------