kredit Berita Harian

Assalamualaikum dan selamat malam kepada semua sahabat-sahabat semua. Tiga hari tidak menulis entri di dalam blog ini kan. Kenapa apa ya? Mesti kekeringan idea hendak menulis di dalam blog ini sahabat-sahabat semua. Alhamduillah, pada malam ini ada entri yang menarik untuk Naim share kepada semua sahabat-sahabat semua.

Naim harap semua mengenali kumpulan Hijjaz kan, pada suatu ketika dahulu terkenal dengan pelbagai lagu nasyid dan salah satunya adalah Sumayyah. Siapakah Sumayyah ini ? Bagi mereka tidak tahu di dalam Sirah di zaman Baginda Rasullullah Sumayyah adalah seorang srikandi yang pertama syahid di dalam mempertahankan akidah ISLAM daripada kafir Quraisy. Dan kumpulan Hijjaz membawa kisah Sumayyah di dalam lagu mereka.

Kali ini, Ustaz Munif Hijjaz memberi nafas yang baharu di dalam lagu Sumayyah di dalam versi bahasa Arab. Jika tidak silap Naimlah, tiada perubahan lirik di dalam versi bahasa Arab ini. Jika mereka mengikuti irama nasyid, mereka akan kenal siapa Munif Hijjaz ini.Kerana kelunakan suara beliau bisa memberi kesan kepada pendengar tersebut. Tanpa membuang masa anda semua, Naim akan share lirik di dalam Bahasa Arab dan Bahasa Melayu untuk kefahaman anda semua. Jom layan Video tersebut .

VIDEO

a


LIRIK B. Arab


سُمَيَّةُ الشَّهِيدَةُ

 
يَا سُمَيَّةُ!
يَا مُبَشَّرةُ بِالْجَنَّةِ

لَوْ كَانَ جِسْمُكِ كَالْحَرِيرِ إِيمَانُكِ قَوِيٌّ مُنِيرٌ
أَنْتِ مُشْعِلَةُ الشُّعْلَةِ تُنَوِّرُ الْحَيَاةَ
فِي بَرَاثِنِ الْجَاهِلِيَّةِ قُمْتِ بِحَقِّ الْجُرْأَةِ
وَ لَوْ كَانَ جِسْمُكِ مُلْكًا لِمَوْلَاكِ لَكِنَّ قَلْبَكِ لِلّهِ

تَشْهَدُ الصَّحْرَاءُ اَلَامَكِ وَثَبَاتَ الْأُسْرَةِ
يُعَذِّبُونَ زَوْجَكِ وَابْنَكِ  تَحْتَ شَمْسٍ مُحْرِقَةٍ
مَطْلُوبٌ مِنكُمْ اِخْتِيَارُ إِمَّا النُّورُ وَإِمَّا النَّارُ
إِمَّا ضِيَاءُ الْإِيمَانِ وَإِمَّا ظُلْمَةُ الْكُفْرَانِ

صَبْرًا يَا آلَ يَاسِرْ فَإِنَّ مَوْعِدَكُمُ الْجَنَّةُ
تَرَكْتُمْ هَذِهِ الدُّنْيَا لِأَجْلِ الدِّينِ وَالرِّضَا
فَطَعْنَةٌ حَادَّةٌ مُؤْلِمَةٌ تَجْرَحُ الْعِفَّةَ الْعَالِيَةَ
وَعَقِيدَتُكِ الرَّاسِخَةُ تُبَرْهِنُ الْهِمَّةَ

سُمَيَّة أَنْتِ أَوَّلُ شَهِيدَةٍ فِي الْاِسْلاَمِ
وَدِمَاءُكِ مِشْعَلُ سِرَاجِ السَّلاَمِ
أَنْتِ فَخْرُ الْمَرْأَةِ الرَّفِيعَةِ الْقِيَمِ
مَا زَالَ اسْمُكِ يَتَرَنَّمُ فِي الْكَلاَمِ

أَنْتِ مَقْتُولَةٌ فِي الدُّنْيَا الْفاَنِيَةِ
لِتَعِيشِي أَبَدًا سَعِيدَةً فِي الْجَنَّةِ
أَنْتِ قُدْوَةُ الْعِزَّةِ لِلْمَرْأَةِ الْمُسْلِمَةِ
فَلْيَحْيَا اسْمُكِ فِي تَارِيخِ الْأُمَّةِ

Lirik B. Melayu

Dalam diri selembut sutera
Kau memiliki iman yang teguh
Kau nyalakan obor agama dirimu bak lentera
Dibelengu jahiliah kau tempuh dengan berani
Walau pun jasadmu milik tuan
Tetapi hatimu milik Tuhan

Padang pasir menjadi saksi
Ketabahan keluarga itu
Tika suami dan anak dibaring mengadap mentari
Disuruh memilih iman atau kekufuran
Samar jahiliah atau sinaran akidah

Sabarlah keluarga Yasir
Bagimu syurga di sana
Dan kau pun tega memilih syurga
Walau terpaksa mengorban nyawa
Lalu tombak yang tajam menikam
Jasadmu yang tiada bermaya
Namun iman di dadamu sedikit tidak berubah

Darahmu menjadi sumbu pelita iman
Sumayyah kaulah lambang wanita…

Bagaimana semua sahabat-sahabat, seronok tak layan nasyid ini semoga kaum wanita di luar sana akan mencontohi peribadi Sumayyah di dalam menjaga akidah daripada musuh-musuh Islam. Insha Allah. :)


20 Ulasan

sila tinggal kata-kata anda:

  1. dulu klu nasyid ja..sure plh lagu ni..sbb shes was and still a super power woman

    BalasPadam
  2. sedap betul suara dia ni, makin tua makin best

    BalasPadam
  3. Ustaz Munif Hijjaz ni faveret Ruby kalau mencari lagu tokoh dan selawat. Kat Spotify pun ada. Suara dia jelas, meremang dengar. Rasa insaf.

    BalasPadam
  4. Dulu masa nak letak nama anak pun nama Sumaiyyah ni salah satu nama yg masuk dalam list pilihan jugak.

    BalasPadam
  5. wow ada arab version. bagus munif hijjaz

    BalasPadam
  6. suka dengar lagu ni zaman sekolah dulu. suara munif hijjaz masih lagi maintain sedap dengan sumayyah versi arab ni :)

    BalasPadam
  7. ustaz Munif ubah ke bahasa arab untuk tembus ke market sana ke? Ni antara lagu fav dari kecik sampai la sekarang. Lirik dia syahdu, music pun best

    BalasPadam
  8. Dulu suka dgr lagu dari hijjaz dan raihan.. Kenapa xde group2 mcmni lagi yek.. Anyway suara dia tetap sedap mcm dlu

    BalasPadam
  9. ni memang antara lagu nasyid favourite. nak hafal yang arab plak la. thanks sharing

    BalasPadam
  10. Kenal sangat Hijjaz ni. Suka sangat2 lagu Sumayyah. Nak dengar bahasa arab punya plak

    BalasPadam
  11. Lama betul Kitkat tak dengar lagu2 sewaktu dengan lagu ini.. Time university memang suka dengar especially lagu Setanggi Syurga...

    BalasPadam
  12. Yaaa Saya tengah mendengar ni...sambil menaip ni lagu ni berkumandang..alhamdulilah...

    BalasPadam
  13. Thanks for sharing this. It's a nice one from Hijjaz group to tell about kisah Sumayyah di dalam lagu mereka.

    BalasPadam
  14. tengok pada bait lagu..macam sedih pula..tapi suka lagu genre macam ni...banyak memberi nasihat dan peringatan

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah, selalu kongsi perkara yang baik-baik. Saya suka dengar lagu ni tapi dah lama tak dengar. Lepas baca post ni terus play semula.. tenang je dengar

    BalasPadam
  16. Wahhh dah buat dalam bahasa arab. Sumayyah memang lagu nasyid fav iza dari zaman sekolah lagi. Lagu ni sedap sangat.

    BalasPadam
  17. Though I do not really understand the lyrics of the song but the melody and voice are really captivating and amazing. Thanks for sharing.

    BalasPadam

Catat Komen

sila tinggal kata-kata anda:

Lebih baharu Lebih lama