Bukan Ahli Berbicara Tentang Agama

in , by Muhammad Naim Abdullah, Mei 29, 2022


 

Assalamualaikum semua, mutakhir ini ramai orang awam terutama orang bisnes senang di kata mula berbicara tentang hal agama . Bercakap dengan hawa nafsu semata-mata dan  berbicara tentang agama berpandukan logik akal. Ini masalah besar kepada  yang berlaku umat akhir zaman ini.


Sepatutnya orang awam tak boleh berbicara tentang agama berlandas logikal akal. Kalau begini akan jadi begini. Ini memberi kesan pada bab akidah kita semua. Apa ulama susun kepada kita adalah dari jalan Al Quran dan Al Sunnah baginda Nabii Muhammad. Kita orang awam ambil sahaja jalan yang telah di beri oleh para ulama . Kerana ia memberi jaminan keselamatan  untuk orang awam seperti kita ini.

Kita orang awam tak boleh mulut lancang atau bahasa lebih mudah   berbahasa kurang ajar kepada alim ulama. Berkata-kata  berpandukan logikal akal menghentam alim ulama di media sosial. Akhir sekali, mendapat fitnah kepada sang pelaku tersebut. Ramai orang bukan ahli berbicara sebegini termasuk orang  bergiat aktif di alam bisnes. 

Tulisan di tulis media sosial sangat menarik untuk di baca, bila sampai di klimaks cerita ada someting wrong this person. Ketahui lah semua susuk tubuh ulama  beracun.  Jangan kita berkata-kata kurang ajar kepada alim ulama. Kerana mereka sangat dekat dengan Allah. Kita tak tahu bagaimana amalan mereka. Kita orang awam pun banyak lubang-lubang. Boleh berbeza pendapat dan ada cara dan adab untuk membetulkan keadaan yang tidak betul. 

Sebagainya contoh, ada ustaz berkata jangan kita menyimpan barangan untuk hadapi zaman dajjal. Yang kita sediakan waktu itu amalan kita. Kerana amalam kita waktu itu hanya berzikir dan selawat sahaja yang mampu mengenyang perut kita. Di waktu itu, kita dah tak mampu berfikir tentang bekalan makanan kita simpan tersebut. Kerana perkara tersebut, ustaz tersebut di hentam teruk oleh kelompok anti konpirasi . Nanti ada masa Naim akan ulas tentang konpirasi ini sama ada ia benar-benar berlaku ataupu  tipu daya syaitan memerangkap kita semua.

Semoga Allah memelihara lidah kita semua daripada berkata-kata kuranga ajar terhdapa alim ulamak.
SHARE 4 comments

Add your comment

 1. Betul. Bila dah terasa entitled, hukum hakam pun buat main je.

  BalasPadam
 2. Betul tu. Seram tengok orang sekarang ni. Apa yang alim ulamak perkatakan semua nak dibidas. Lepas tu pulak bercakap sepertinya lebih pandai Dari alim ulamak. 😔

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya. Kerana masyarakat sekarang sudah hilang adab dengan ulama. Ini menyebabkan tandus adab di dalam kalangan masyarakat sekarang ini. Takut Naim melihat keadan sebegini.

   Padam

sila tinggal kata-kata anda:

© Ke Arah mencari redhaNYA · THEME BY WATDESIGNEXPRESS