Google Analytic Rujukan Blogger Maksima Blog Anda

in , by Muhammad Naim Abdullah, Jun 30, 2021


 
Assalamualaikum dan selamat petang kepada semua sahabat-sahabat blogger. Naim doakan semua sihat-sihat sentiasa. Bersama keluarga tercinta di rumah masing-masing. Sebenarnya kekeringan idea punca utama agar malas menulis tetapi malas kena singkirkan. Pada petang ini Naim nak share pengalaman tentang Google Analytic.


Google Analytic adalah salah satu cabang kaedah melihat  track rekod perjalanan blog kita sama memuncak atau menjunam traffik pada bulan tersebut. Sebagai blogger , kita kena pandai mencipta sesuatu perkara yang boleh orang di luar sana klik pada setiap entri/ artikel pada blog kita ini. Seperti gambar di atas,  user yang kunjung ke blog Naim drop sedikit dan Bounce Rate kembali normal  di paras 86.09% berbanding  minggu lepas lebih 90 %.


Traffik channel ini memberi gambaran bagaimana user datang ke blog kita dengan pelbagai cabang iaitu Organic Search, Direct , Sosial , Referral dan Lain-lain. Seperti Organic Search  pabila user sedang taip di google apa-apa tajuk dan di direct ke blog kita. Naim tak pandai hendak cerita boleh tengok gambar di atas ini.  Ada kelebihan jika kita selalu share link blog sama ada di facebook, komen  dan lain-lain.


Di Source / Medium kita boleh mengetahui di mana, traffik yang datang dari mana, sebagai contoh macam blog ini kebanyakkan datang dari carian google yang itama di ikuti dengan facebook. Kerana Naim kerap ping url di dalam group-group blogger. Ia salah satu traffik yang sederhana juga untuk blog Naim ini.


Ini refferral yang mana penyumbang traffik datang dari klik dari facebook atau bloglist rakan-rakan blogger kita. Sejujur Naim cakap bloglist di blog rakan-rakan juga menyumbang traffik ke blog kita sendiri. Oleh itu jangan malu-malu untuk bersama-sama join segmen yang ada bloglist.

Setakat ini sahaja coretan petang-petang sebagai perkongsian di mana Google Analytic sangat perlu untuk maksimakan perjalanan blog kita. Kerana blogger di luar sana ada pelbagai cara untuk optimakan blog mereka. Kita ada cara tersendiri dengan banyakkan membaca tentang SEO dan Teknik Blog kan. Boleh taip di google.

SHARE 20 comments

Add your comment

  1. pelik nya kak ret punya analytic ni kosong je x de info pape...
    Dah lama nak share tp x tau nak tanya sape hahaha..
    nk godek2 malas.. kang salah godek lari plak link2 hahaha
    so end up k ret biar je la...

    tu bila tgk org share psl ni... gedik gak nk tgk analytic blog sendiri tp x tau camne nk wujudkan angka2 tu ehhehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena main coding dekat html kita kak, hehe. Naim pun belajar dari utube hehe

      Padam
  2. Tak reti macam mana nak pakai google analytic ni :')
    Google google pun tetap pening hahaha.

    BalasPadam
  3. alhamdulillah. semoga terus sukses :)

    BalasPadam
  4. ooo...jarang2 kaji google analytic ni...tak sempat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak boleh tengok lepas ini, kekadang pening juga hehe

      Padam
  5. Terima kasih berkongsi ilmu :)

    BalasPadam
  6. all the best Naim dalam blogging :)

    BalasPadam
  7. nice sharing... terima kasih

    BalasPadam
  8. Tak dinafikan, Google Analytic ni penting untuk kita pantau aliran trafik bagi blog kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. Semoga memberi kefahaman dan kesenangan pada blog kita kan.. :)

      Padam
  9. terima kasih atas perkongsian nih

    BalasPadam
  10. Bagus rujuk google analytics ni. tapi itulah tak sempat nak explore dan buat kajian untuk blog sendiri. Paling tidak tengok trafik tu je lah.

    BalasPadam
  11. Bagus entry ni..akak pun tengah nak naikkan balik prestasi blog selepas setahun lebih menjunam teruk prestasi seiring covid 19 melanda ni...

    BalasPadam

sila tinggal kata-kata anda:

© Ke Arah mencari redhaNYA · THEME BY WATDESIGNEXPRESS