Organic Search- Aliran Trafik Ke Blog

in , by Muhammad Naim Abdullah, Mei 23, 2022

Organic Search- Aliran Trafik Ke Blog

 
Assalamualaikum semua, sebut sahaja Organic Search Naim pasti para blogger di luar sana lebih mengetahui berbanding blogger kecil seperti Naim ini. Pada kali ini hanya berkongsi sedikit rasa yang berlaku di blog Naim ini. Iaitu Aliran Traffik blog kita melalui Organic Search ini.


Apa Itu Organic Search?

- Organic Search adalah carian orang melalui platform enjin carian seperti Google, Bing, ataupun Yahoo  seterusnya carian tersebut membawa ke blog atau website kita di atas carian tersebut. 

Jika sahabat lihat gambar di atas adalah screenshoot dari Analytics Google hasil carian dari Organic Search pada Monday 16 Mei iaitu 52. Satu angka yang besar juga bagi blog kecil Naim ini. Di samping itu, kurang mendapat komen tetapi ada entri atau artikel yang mendapat carian tertinggi di blog Naim ini.


Organic Search- Aliran Trafik Ke Blog


Untuk makluman sahabat-sahabat semua, ini entri tertinggi minggu ini hasil  Organic Search. Sebab itu pentingnya Google Analytics dan Google Search Console di dunia blogging ini. Sahabat-sahabat semua, boleh rujuk pada rakan-rakan yang berjaya di dunia blogging ini.

Organic Search- Aliran Trafik Ke Blog

Di dalam Google Search Console ada carian tertinggi iaitu Tukar Kad Bank Islam dan ia membawa kepada entri yang bertajuk Renew Card Debit ATM Bank Islam.Asbab inilah pv blog Naim meningkat dari tahun lepas sehingga kini. Nak kata sehari mendapat 1k pv tak ada tetapi sehari boleh dapat 200 pv sudah mencukupi.

Alhamduillah, ini sedikit penkongsian dari Naim, jika ada sahabat-sahabat yang ingin berkongsi idea dan pengalaman. Jangan segan untuk komen di entri ini. 


SHARE 7 comments

Add your comment

 1. Di mana hendak tengok statistik itu ya? Kalau pada bahagian Stats blogger tiada pula macam Naim ini.
  Apapun tq kongsi maklumat.

  BalasPadam
 2. nad [unya kosong je..xde maklumat..ehh knpee

  BalasPadam
  Balasan
  1. Nad kena edit dkt coding head.. baca di sini..

   https://pemudattbc.blogspot.com/2020/10/google-analytics-drop-statik-bagaimana.html?m=1

   Padam
  2. yeayy ade solution..mekacih

   Padam
 3. ya.. organik trafik ni bagus, apa lagi kalau terapkan seo yang betul.. makin banyak trafik bersifat organik masuk

  BalasPadam

sila tinggal kata-kata anda:

© Ke Arah mencari redhaNYA · THEME BY WATDESIGNEXPRESS